Tema Concursului

TEMA CONCURSULUI

Se propune designerilor, arhitecţilor,  artizanilor, meşterilor, artiştilor în general, oricărui participant, să dezvolte proiecte de produs dar şi reflecţii proprii într-o viziune integratoare a formelor tradiţionale iniţiale cu experienţa vie a prezentului, în lucrări de creaţie ale căror raport de creativitate, utiliate, şi estetică să se constituie în echilibrul preponderent, ca un factor esenţial de indentitate culturală şi de imagine naţională, ale căror caracter preponderent să fie cel de inovaţie conceptuală. Este o provocare adresată creatorilor de a prezenta produse inovative şi atemporale. Sloganul concursului: “Investeşte în valoare”.

Se recomandă în abordarea proiectelor realizarea unor sinteze de forme şi materiale, cu semnificative elemente ale artei populare. Nu se impun restricţii în prezentarea proiectelor, dar este de preferat – acolo unde este posibil – să se realizeze obiectul, nu numai proiectul acestuia. Parteneriatul între proiectant şi meşter este recomandat. Tehnicile de realizare nu exclud introducerea de noi tehnologii, dar este de preferat, pe cât posibil, raportarea la cele tradiţionale.

Obiectele proiectate sunt destinate: turismului, ca suveniruri, utilităţii interiorului, modei; se vor realiza în materiale specifice cum ar fi: lemn, pânze, ţesături, ceramică, sticlă, metal, etc., în categorii de obiecte precum: mobilier, tapiserii, covoare, vase, platouri, vestimentaţie, podoabe, etc.. Se vor aprecia proiectele, raportate la tradiţia folclorică, religioasă şi mitică a credinţelor străvechi populare, manifestate în creaţia artistică a secolelor anterioare, care realizează o punte între arta trecutului şi prezentului.

Fiecare proiect va fi însoţit de un memoriu de maxim o pagină (500 cuvinte) în care se va explica şi detalia obiectul.

În judecarea proiectelor/obiectelor, se apreciază:

  • calitatea sintezei şi modul în care se realizează aceasta în proiect/obiect;
  • interpretarea şi transfigurarea surselor tradiţionale în contemporaneitate;
  • inovaţia şi creativitatea;

Se lasă o libertate de reprezentare maximă, cât mai expresivă în redarea obiectului, concurenţii putând să-şi aleagă orice tip de desen, randare, etc.. Lucrările se vor prezenta în maxim 3 planşe, 50/70 cm, care vor conţine planul, vederile, o perspectivă axonometrică şi detalii semnificative ale proiectului/obiectului, cu indicarea scării la care este făcută prezentarea.

Acestea se vor expedia între 23-26 octombrie: în format electronic, la adresa reaparprindesign@yahoo.com, prin curierat rapid sau livrare personală (între orele 8:30 – 17:00, marţi – joi; sau 8:30 – 14:30, vineri),  la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Şoseaua Kiseleff nr. 3, Sector 1, Bucureşti, cod poştal 011341, domnului Laurenţiu Ganea. Anterior predării lucrărilor,  concurenţii se vor înscrie la: https://reaparprindesign.wordpress.com/inscrieri/.

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi pagina de Facebook a proiectului.

Se vor selecta prin jurizare pentru expoziţia organizată la Sala Acvariu din cadrul Muzeulului Naţional al Ţăranului Român în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2012 cele mai originale proiecte (care au corespondent în tematica dată), însoţite de obiecte (atunci când concurenţii au posibilitatea să le realizeze).

Se vor acorda 6 premii:

  • premiul pentru cel mai bun concept/cea mai bună sinteză (valoare: 3465 lei)
  • premiul pentru cel mai bun obiect (valoare: 2500 lei)
  • premiul pentru cel mai inovativ obiect (valoare: 1500 lei)
  • trei premii speciale (valoare: câte 1000 lei)

Anterior predării lucrărilor, în perioada 23-26 octombrie, este necesară înscrierea concurenţilor prin secţiunea „Înscrieri”

Reclame

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: